Gode råd inden du går i gang med at opsætte glasvæv
Grundigt forarbejde
Med glasvæv får du hurtigt hele og meget holdbare vægge, men det er vigtigt for det færdige resultat, at forarbejdet udføres ordentligt. Både for at undgå buler og for at vævlimen kan få ordentligt fat i underlaget. Start med at fjerne evt. løstsiddende tapet.
Herefter spartles huller, revner og ujævnheder med Spartel Medium. Malede vægge vaskes med Grundrens. Blanke flader slibes matte med slibepapir korn 180. Sugende underlag – f.eks. gips- eller letbetonvægge samt spartelreparationer grundes med Mikrodispers.
Underlaget skal være smittefrit før opsætningen af glasvæv.
Gammelt tapet
Sætter du glasvæv op på gammelt tapet, skal du være meget omhyggelig med at undersøge, at det gamle tapet er fastsiddende. Løstsiddende tapet giver buler i glasvævet og skal fjernes.
Se de mange typer glasvæv
Du kan få mange typer glasvæv med forskellige strukturer, fra glasfilt til flotte mønstrede strukturer. Se udvalget hos Malerens Lagersalg.
Brug vævspartel eller tapetbørste
Undgå at stryge glasvævet på med hånden. Brug vævspartel eller tapetbørste som beskrevet.
Trin for Trin
1. Forarbejde
Inden du starter opsætningen af glasvæv, skal forarbejdet være iorden. Glasvæv kan ikke skjule huller eller buler.
Påfør Vævlim med langhåret rulle i et jævnt og fyldigt lag – men kun til et par baner ad gangen. Brug pensel til beskæring ved loft og fodpanel.
2. Start med første bane ved dørkarm eller vindue
Skær vævbanerne til således, at de er ca. 10 cm længere end afstanden mellem loft og gulv.
Start med at opsætte første bane ved dørkarm eller vindue. Fastgør først mod loftet med et ombuk på ca. 5 cm. Sørg for at banens kant sidder lodret – brug eventuelt en lodsnor.
Stryg nu glasvævet godt fast med en vævspartel eller eventuelt en tapetbørste. Start fra loftet og nedefter, fra midten og ud mod kanterne. Du skal sikre dig, at alle luft-blærer forsvinder.
3. Renskær kanterne
Den første bane sættes op efter en lodsnor, så den bliver helt lige. Start f.eks. ved en dør. Banen placeres øverst på væggen og skubbes forsigtigt på plads. Banen glattes med en tapetbørste – nedad og fra midten og ud mod kanterne.
Når du når fodlisten, fjerner du det overflødige tapet ved at klippe det resterende tapet væk med en tapetsaks.
Den næste bane sættes op ved siden af den første kant med kant, d.v.s. uden at overlappe hinanden.
4. Glasvæv stødes sammen
Ved opsætning af glasvæv stødes vævbanerne sammen, normalt kant mod kant. Stød banerne sammen og tryk kanterne til med en vævspartel eller eventuelt en tapetbørste.
5. Hjørner
Visse baner opsættes med overlapning. F.eks. hjørner eller hvor der ikke er plads til en hel banebredde. Stød den ene kant til og overlap på 1-2 cm til banen ved modsatte kant.
6. Skær glasvævet igennem overlap
Inden glasvævet er gennemvædet, skærer du igennem overlapningen med en skarp hobbykniv efter en stållineal. Fjern det overflødige glasvæv og tryk vævbanen fast til underlaget.
7. Undgå “skyggedannelser”
Når du er færdig med opsætningen og vævlimen er tør – normalt fra dag til dag – påfører du Vævgrunder 7 med en langhåret rulle i en ensartet lag.
Ved beskæring med pensel ved loft og fodpaneler skal du være omhyggelig med at påføre i samme lagtykkelse som med rullen for at undgå “skyggedannelse”.
Vævgrunderen skal tørre 4-8 timer og derefter kan du male med den kulør, du ønsker.
Indkøbsliste
- Spartel Medium
- Glasvæv Vævlim Langhåret malerulle – 18 eller 25 cm
- Rullespand
- Pensel til bekæring
- Hobbykniv og ekstra klinger
- Vævspartel eller tapetbørste
- Saks Gummi – eller plastspartel – min. 30 cm
- Grundrens
- Vævgrunder 7
- Bindoplast i ønsket glans og kulør til slutbehandling
- Mikrodispers