Sådan sætter du savsmuldstapet op

Gode råd inden du går i gang med at opsætte savsmuldstapet

Baner må ikke “trække” mere end 15 minutter

Banerne udvider sig ved fugtpåvirkning fra klisteren. Jo længere tid, de “trækker” – jo bredere bliver banerne. Når de tørrer, kryber de sammen igen, og hvis de har været for brede (trukket for længe), kan de revne ved samlingerne.

Sørg for god ventilation

Så limen er ordenligt tør, inden du maler.

Brug altid frisk klister

Klister, der har stået i flere dage, bliver bakteriangrebet. Det giver sig udslag i gulbrune skjolder, der kan vandre gennem malingen.

Trin for Trin

1. Opsætning af savsmuldstapet.

Er væggene tidligere malet, skal de afvaskes grundigt med grundrens, og eftervaskes med rent vand. Dernæst spartler du huller med Medium Spartel.

 

2. Opmåling

Mål fra gulv til loft og læg 5-10 cm til. Skær nogle baner til og påfør klister i passende mængder – ikke for tyndt lag. Start fra midten af banen og stryg ud mod kanterne. Når hele banen er limet, folder du tapeten, som vist på tegningen. Du kan forlime 2-4 baner ad gangen, de skal ligge og “trække” 5-10 minutter inden opsætningen.

3. Opsæt tapeten helt lige

Den første bane sættes op efter en lodsnor, så den bliver helt lige. Start f.eks. ved en dør. Banen placeres øverst på væggen og skubbes forsigtigt på plads. Banen glattes med en tapetbørste – nedad og fra midten og ud mod kanterne. Når du når fodlisten, fjernes det overflødige tapet ved at klippe det resterende tapet væk med en tapetsaks. Den næste bane sættes op ved siden af den første kant med kant,d.v.s. uden at overlappe hinanden.

4. Hjørner og kanter

Rundt omkring døre og stikkontakter skal du klippe/skære tapetet til, som vist på tegningen. Tapetet skal støde helt op til kanter og hjørner for at du får det pæneste resultat.

 

5. Afslutning

Husk at fjerne overflødig tapetklister, inden den tørrer, med en fugtig klud. Tapetklister kan give matte skjolder på malede flader. Efter et døgns tørring kan du male med Bindoplast vægmaling i den kulør og glans, du ønsker.

Indkøbsliste

  • Savsmuldstapet
  • Tapetklister
  • Spartel medium, spartelmasse
  • Mikrodispers
  • Bred spartel
  • Tapetsaks
  • Limkost
  • Tapetbørste
  • Bindoplast vægmaling